Zonnepanelen reinigen wel of niet

Het is nu het moment om uw zonnepanelen een opfrisbeurt te geven !

Verlaagde prijzen geldig tot 15/05/2018 !!

Reeds van in het jaar 2008 ben ik vertegenwoordiger voor een bedrijf uit Moerkerke dat zonnepanelen plaatst.

(zie www.iklegzonnepanelen.be)

Een steeds weerkerende vraag bij klantenbezoeken is: "Moeten zonnepanelen gereinigd worden?"

Net zoals vele andere installateurs was mijn antwoord nogal rap "neen", "het regent genoeg in België en zo regent alle vuil eraf."

 

Niettemin stelde ik vast in het voorjaar van 2011 (panelen reeds 3 jaar op mijn dak) dat er toch een 'plaklaag' op mijn zonnepanelen lag die niet meer met een regenbui eraf regende. Ook kleine mosplantjes begonnen op de onderrand van mijn panelen te groeien. Zo ben ik op zoek gegaan naar een borstel om mijn panelen te reinigen, een borstel met degelijke kwaliteit. Eerst liet ik mij verleiden door een 'stok' op een avondmarkt, die plooide bij het eerste gebruik in 3 stukken, daarna een 'stok' uit een doe-het-zelf zaak,... zelfde resultaat (grr..). Tenslotte kocht ik een Duits topproduct, iets duurder maar enorm kwalitatief.

 

Dit Duits kwaliteitsproduct van Unger wordt normaal alleen in de professionele glazenwasserij aangeboden maar daar ik ondertussen verdeler geworden ben van Unger, kan ik dit product ook aan particulieren (iedereen dus) aanbieden. Denk wel altijd eerst aan uw eigen veiligheid ! Maar met de borstel met een uitschuifbare lengte van 6, 7,5 of 9 meter kunt u simpel uw zonnepanelen reinigen vanop de grond of eventueel met gebruik van een kleine ladder. Bij woningen met 2 verdiepen en dan pas het dak zal dit wel iets moeilijker gaan, dan doet u best beroep op een vakman.

 

Ik reinig mijn zonnepanelen 2 à 3 keer per jaar, vooral in droogteperiodes is het interessant om de panelen te reinigen. Het stof dat op zonnepanelen blijft liggen heeft zeker invloed op het rendement van uw installatie.

 

Mijn installatie werd geplaatst in april 2008, het rendement van mijn zonnepanelen hou ik dagelijks bij. Tot op heden heb ik nog altijd evenveel rendement of bij de opstart van mijn installatie. Het rendement van mijn zonnepanelen kunt u hier volgen.

 

Osmose water of niet ? -> AAN U DE KEUZE

 

Ik krijg regelmatig de vraag of u best uw zonnepanelen reinigt met gewoon leiding-/regenwater of osmose-water (zuiver water).

 

Zuiver water is vrij van mineralen en maakt gebruik van bindingsionen, die het vuil van de te reinigen oppervlakken absorberen. Als het water het vuil geabsorbeerd heeft, kunnen de “vuildeeltjes” eenvoudig worden weggespoeld. Vervolgens verdampt het zuivere water zonder daarbij vlekken achter te laten, het oppervlak droogt streeploos op. De ‘zelf-aanmaak’ van osmose-water was voor particulieren tot voor kort totaal onbetaalbaar, ik raadde osmose-reiniging af... MAAR met de nieuwe Unger DI-filter nlLite Hydropower kunt zelf voortaan osmose-water maken aan een betaalbare prijs.

 

Meer info over osmose-reiniging in onderstaande promotiefilmpjes.

Bedrijfsgegevens: www.zonnepaneelborstel.be - Vincent Herman Comm.V. - Roggestraat 1 - 8710 Wielsbeke - BE 0834.832.379 - 0496/10.86.30

© Copyright 2018. All Rights Reserved.